92 milyon kişi tehlikede: 2030’a kadar yükselişe geçecek meslekler belli oldu

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu’na göre, küresel olarak 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkması bekleniyor. Ancak, raporda 92 milyon kişinin işlerini kaybetmesinin beklendiği vurgulanmakta ve 2030 yılına kadar toplamda 78 milyon net istihdam fırsatı yaratılacağı öngörülmektedir.

BÜYÜYEN VE AZALAN MESLEKLER

Rapora göre, gelecekte daha da büyümesi beklenen meslekler arasında yazılım ve uygulama geliştiricileri, tarım işçileri, hafif kamyon veya teslimat hizmeti sürücüleri, inşaat ve son kat ustaları, mağaza satış görevlileri, gıda işleme ve ilişkili alanlar, araç, minibüs ve motosiklet sürücüleri, hemşireler, gıda ve içecek servis pozisyonları ön planda olacaktır.

Hızla azalan meslekler arasında ise kasiyerler, gişe memurları, yönetici asistanları, bina kapıcısı, temizlikçiler, malzeme kayıt ve stok görevlileri, baskı ve ilgili alan çalışanları, muhasebe ve denetçiler yer almaktadır.

VERİLERİN TOPLANMASI

Raporda, dünya genelinde birçok şirketten toplanan verilere göre, iş dünyasının en büyük sorunu olan “yetenek açığı” devam etmektedir. İş adına gerekli olan becerilerin %40’ının değişmesi beklenirken, işverenlerin %63’ü yetenek açığını önemli bir engel olarak görmektedir.

Yetenek açığının orta vadede 120 milyondan fazla çalışanı işten çıkarma riski taşıdığı belirtilmektedir.

TÜRKİYE’DE İHTİYAÇ OLAN MESLEKLER

Rapora göre, Türkiye’de 2025-2030 yılları arasında en önemli iş rollerinden biri robotik mühendisleri olacaktır. Ayrıca, yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları gibi mesleklerin de hızla büyüyeceği öngörülmektedir.

Related Posts

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

VakıfBankta yönetim kurulu üyeleri açıklandı: Cumhurbaşkanı danışmanı Vedat Demiröz de seçilenler arasında…

VakıfBankta yönetim kurulu görev dağılımı belli oldu. Yönetim kurulu başkanlığı görevinde Mustafa Saydam’ın olmaya devam edeceği açıklandı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir