Amazon’un uydu internet projesi Kuiper, Starlink’in çok gerisinde

Amazon’un Kuiper Projesi, Starlink’in Gerisinde Kalıyor


Amazon’un Starlink rakibi olarak lanse ettiği uydu internet hizmeti Project Kuiper, ciddi üretim ve takvim sorunları nedeniyle planlanan ilerlemenin gerisinde kaldı. Bloomberg’in yaptığı kapsamlı araştırmaya göre, dev teknoloji şirketi Kuiper için belirlenen takvimi yakalamakta zorlanıyor ve bu durum projenin geleceği açısından kritik soruları gündeme getiriyor.

Uydu Üretimi Beklenenden Geride

Amazon’un amacı, Kuiper projesiyle dünya çapında özellikle kırsal ve altyapı yetersizliği bulunan bölgelere yüksek hızda internet erişimi sunmaktır. Ancak, bu hedefe ulaşmak için uzaya 3.000’den fazla uydu gönderilmesi gerekmektedir. Şu anda ise şirket sadece birkaç düzine uydu üretmiştir.

Karşılaştırıldığında, SpaceX’in Starlink projesi halihazırda yörüngede 7.000’in üzerinde uyduya sahiptir. Bu büyük fark, Amazon’un ne kadar geride kaldığını açıkça ortaya koymaktadır. Üstelik Kuiper uydularının ilk üretim süreci de geçen yılın sonlarına kadar başlayamadı, bu da üretim hattının hızla ölçeklenmesini engelledi.

Fırlatma Hedefleri Zorluyor


Amazon, bu yılın başlarında Kuiper için beta testlerine başlamış olsa da, kapsamlı kullanıcı testlerinden hala uzaktır. Nisan ayında planlanan ilk büyük fırlatma görevi olan 27 uyduluk fırlatma operasyonu da 8 Nisan’dan 28 Nisan’a ertelendi. Bu görev, Boeing ve Lockheed Martin ortak girişimi olan United Launch Alliance (ULA) tarafından gerçekleştirilecektir.

Bu arada firmanın bir hükümet sözleşmesi imzaladığı, bu anlaşmaya göre gelecek yaza kadar 1.600 uyduyu yörüngeye taşıma yükümlülüğü olduğunu da belirtelim. Ancak mevcut üretim hızıyla bu hedefe ulaşmak pek olası görünmemektedir. Şirketin bu nedenle FCC’den süre uzatımı talep etmesi beklenmektedir.

Amazon, bu yıl boyunca Arianespace, Blue Origin ve SpaceX gibi farklı şirketlerle bir dizi fırlatma gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Ancak hangi aşamada ne kadar uydu fırlatılacağı ve bu görevlerin zamanlaması bu noktada belirsizdir.

Related Posts

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında

Soğuk savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının 53 yıl sonra Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Atmosfere girerek yanması beklenen aracın düşebileceği yerler arasında Türkiye de var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir