Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez bir ülkeye uzun süreli asker konuşlandırdı; Litvanya’dan “Bu tarihî bir gün” açıklaması

Litvanya Cumhurbaşkanı, Alman Ordusunun Litvanya’ya Konuşlanmasını Övdü

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Alman ordusunun bir tugayının Litvanya’da konuşlanmasına yönelik, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” dedi.

Nauseda, başkent Vilnius’u ziyaret eden Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman birliklerinin ülkeye konuşlandırılmasını “Litvanya tarihinde istisnai bir olay” olarak nitelendirdi. Bu durumun Litvanya ve Almanya’nın ortak değerlerini yansıttığını vurgulayan Nauseda, Alman birliklerine teşekkürlerini iletti.

Nauseda, Alman birliklerinin gelişinin, uzun süredir süregelen dostluğu ve son yıllarda kaydedilen stratejik ilerlemeyi yansıttığını belirterek, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” sözleriyle duygularını aktardı.

Zapad Tatbikatı ve Litvanya Savunma Bakanı’ndan Mesajlar

Cumhurbaşkanı Nauseda, eylüldeki Rusya-Belarus ortak Zapad askeri tatbikatının Baltık ülkelerine yönelik gerginlik kaynağı olduğunu ifade ederken, Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene de ülkenin geçmişte yaşadığı acıları ve değişen güvenlik dinamiklerini vurguladı.

Sakaliene, Alman tugayının ülkeye konuşlanmasını onurlandırarak, Litvanya’nın geçmişin ve geleceğin düşmanlarına karşı güçlü durduğunu belirtti.

Alman Tugayının Litvanya’ya Konuşlandırılması

Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Litvanya’ya Alman tugayının konuşlandırılma kararı, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Vilnius yönetiminin baskıları sonucu alındı. Şu anda Litvanya’da 400 Alman askeri bulunurken, yıl sonuna kadar bu sayının 500’e çıkarılması planlanıyor.

Alman birliklerinin NATO’nun Litvanya’daki çok uluslu gücüne katılacağı ve toplam asker sayısının 1800’e çıkarılacağı öngörülürken, 2026 yazına kadar bu sayının 2 bine çıkarılması hedefleniyor. Ancak NATO standartlarına göre Litvanya’nın altyapısının gereksinimleri karşılaması gerektiği belirtiliyor.

Litvanya’ya konuşlandırılan Alman birlikleri, tarihte ilk kez uzun vadeli bir konuşlandırma olması bakımından önem arz ediyor. Bu adım, Litvanya’nın stratejik konumunu daha da güçlendirirken, Rusya ve Belarus arasındaki jeopolitik dengeyi de etkiliyor. (AA)

Related Posts

PKK, Almanya’ya dava açtı

Terör örgütü PKK, Almanya’da 32 yıllık yasağın kaldırılması için dava açtı. Gerekçe olarak, “Erdoğan ve Bahçeli bile barış sürecini destekliyor. Artık Almanya’da yasağa gerek yok. Siz de destek verin“ denildi.

Hindistan’da Türkiye boykotu: Diğer ülkelerdeki Türkiye boykotları ne kadar etkili olmuştu?

Hindistan’da Türkiye boykotu: Diğer ülkelerdeki Türkiye boykotları ne kadar etkili olmuştu?

İsrail ordusu diplomatlara ‘uyarı ateşi’ açtı: Ankara ve dünyadan tepkiler ne oldu?

İsrail ordusu diplomatlara ‘uyarı ateşi’ açtı: Ankara ve dünyadan tepkiler ne oldu?

CHP’nin, bilboardları kullanmasına izin vermeyen TMSF’ye tepki

TMSF, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla Bursa’da gerçekleştirilecek miting öncesi çağrı görsellerinin bilboardlarda yer almasına izin vermedi. CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş kararı, “Bu tür engellemelere boyun eğmeyecek, halkla buluşmaktan, halkın sesi olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” sözleriyle değerlendirdi.

Kerkük il meclisindeki iki Arap üye, yerel yönetimden çekildi

Kerkük il meclisindeki iki Arap üye, yerel yönetimden çekildi

İYİ Partili Hasan Toktaş’tan CHP’li kadın vekili hedef alan cinsiyetçi mesaj üzerine açıklama: ‘Dijital sahtecilik, hukuk gereken cevabı verecek’

İYİ Parti Milletvekili Hasan Toktaş, CHP’li Asu Kaya’nın fotoğrafını bir WhatsApp grubunda paylaşıp “Sana alacam bunu kral” dediği iddiası üzerine “Bu iftirayı hazırlayanların amacı, siyaseti kirletmek, şahsımı karalamak ve partimi kamuoyu önünde zor durumda bırakmaktır” açıklaması yaptı.