Almanya’nın NATO Planları: Litvanya’da Askeri Birlik
T24 Dış Haberler
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’ya GSYİH’nin yüzde 5’ini harcama önerisine destek verdi. Wadephul’un bu açıklaması Almanya’da tartışmalara yol açtı. Berlin liderlik iddiasında.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz Avrupa’daki ziyaretleri sırasında güvenlik ve dış politikada etkili olmaya çalışıyor.
Merz, “Hedefimiz, silahları hiçbir zaman kullanmayacağımız, güçlü bir Almanya ve Avrupa’ya sahip olmak. Bunun için NATO ve AB’de daha fazla sorumluluk alıyoruz,” dedi.
Merz, Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Litvanya’daki Alman askerleri ziyaret ederek niyetini gösterdi. Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yurt dışında sürekli asker konuşlandırıyor. Şu anda Litvanya’da yaklaşık 400 Alman askeri bulunuyor ve yıl sonuna kadar sayılarının 500’e çıkarılması planlanıyor. 2027’ye kadar asker sayısının 5 bine çıkarılması hedefleniyor.
Almanya Başbakanı, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta oluşturulan tugayın NATO’nun doğu kanadını korumak amacıyla kurulduğunu vurguladı.
Alman askerlerinin Litvanya’ya konuşlandırılması, pasifizmin ön planda olduğu Yeşiller tarafından bile takdir edildi. Tek eleştiri, Rusya’nın barış sürecine zarar vereceği düşüncesiyle Sol Parti’den geldi.
Almanya ve Trump’un NATO Harcamaları
NATO’ya yapılacak harcamaların yanı sıra Almanya’da NATO’ya ödenecek miktar da tartışmalara neden oldu.
Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Antalya’daki NATO toplantısında Trump’ın GSYİH’nin yüzde 5’ini ödeme talebine destek verdiğini belirtti. Wadephul, ABD ile Almanya’nın dış ve savunma politikalarında neredeyse tam bir mutabakat içinde olduğunu ve Almanya’nın diğer ülkeleri teşvik etmeye hazır olduğunu ifade etti.
NATO üyeleri Haziran ayındaki zirvede Trump’ın talebine ilişkin kararı verecekler.
Wadephul’un açıklamalarına Yeşiller Partisi’nden gelen ilk tepki, bunun Trump’a yaranma olarak değerlendirildi. Yeşiller’den Deborah Düring, NATO’nun gerçek ihtiyaçlara yanıt vererek güvenliği sağlayacağını ve alt yapı yatırımlarına ve siber güvenliğine dikkat çekti.
Başbakan Merz’in Görüşleri
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Wadephul’un açıklamalarını hafifletti. Savunma harcamalarının abartılmaması gerektiğini belirten Merz, yüzde 5’lik harcama tartışmalarının sadece bir ölçü olduğunu hatırlattı. Merz, Avrupa’nın kendi gücüyle kendini savunmasının önemli olduğunu belirtti.
Merz, hazirandaki NATO zirvesinde yüzde 5’lik oranı kabul edeceklerini ancak harcamanın tamamının Federal Ordu’ya gitmemesi gerektiğini savundu. Sosyal Demokrat Başbakan Yardımcısı Lars Klingbeil ve Savunma Bakanı Boris Pistorius da konuya şüpheyle yaklaştı ve NATO’nun hedeflerine ulaşmanın önemli olduğunu belirtti.
Almanya şu anda NATO’ya GSYİH’nin yüzde 2’sini ödüyor.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Almanya’nın savunma harcamalarını artırmak istemesini olumlu karşıladı ve liderlik rolü üstlenmesini memnuniyetle karşıladı.