Avrupa zehirli diye almadı: Ürünler Türkiye pazarına mı yollandı?

Avrupa Ülkeleri Türkiye’den İhracat Edilen Sebzeleri ve Meyveleri Reddediyor

Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen sebze ve meyveler, 2025 yılı boyunca sürekli olarak reddediliyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka, limondan bibere, domatesten nar’a kadar birçok üründe tehlikeli düzeyde pestisit kalıntısı bulunduğunu tespit etti. Bazı ürünlerde pestisit oranı yasal sınırın 67 katına kadar çıktı.

Bulgaristan, En Fazla Ürünü Reddeden Ülke Konumunda

Avrupa ülkeleri arasında, en fazla ürünü reddeden ülke Bulgaristan oldu. Ocak-Mayıs 2025 döneminde, Bulgaristan Türkiye’den gelen 16 farklı tarım ürününü sınırdan geri gönderdi. Bu dönemde dikkat çeken vakalardan biri, 7 Mayıs 2025 tarihinde limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı.

Greyfurt ve mandalinada da klorpirifos-metil, fenvalerat ve propikonazol gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulundu. Taze biber en fazla reddedilen ürün olarak sekiz kez geri çevrildi.

Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka da Uyarıda Bulundu

Hırvatistan, domates ve armut ürünlerini sınırdışı etti. 4 Mart’ta domateste 11 kat indoxacarb, 11 Mart’ta armutta 4,3 kat methoxyfenozide kalıntısı tespit edildi.

Hollanda, 4 Ocak’ta Türkiye’den gelen narı, içinde 3 kat fazla tau-fluvalinate bulunduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Danimarka ise 3 Ocak’ta üzüm asma yaprağını doğrudan sınırdan geri çevirdi.

En Yüksek Kirletici Madde: Prochloraz

En yüksek pestisit limit aşımı, 7 Mayıs’ta limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı. Bu oran, Avrupa Birliği’nin belirlediği kabul edilebilir seviyenin çok üzerindeydi. Diğer yüksek oranlar arasında 23 Nisan’da limonda 43 kat prochloraz, 23 Mayıs’ta biberde 35 kat tebufenpyrad, ve 24 Şubat’ta yine limonda 24 kat prochloraz bulunmaktaydı.

“Avrupa Reddediyor, Türkiye’de Durum Ne?”

Gazete Nefes’in haberine göre DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, konuyla ilgili şu tepkiyi verdi:

“Avrupa raflarına giremeyen ürünler Türkiye iç piyasasında satılıyor mu, hala belirsiz. Resmen zehir kokteyliyle karşı karşıyayız.”

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise pestisit bildirimlerinin hem ihracatı hem de halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye, pestisit nedeniyle bildirim alan ikinci ülke. Ancak yurt içinde bu ürünlerin denetim sonuçları kamuoyuna açıklanmıyor. Bu durum halk sağlığı açısından ciddi bir sorundur.”

2025’te Reddedilen Bazı Ürünler ve Tarihler

7 Mayıs: Limon – 67 kat prochloraz (Bulgaristan)

23 Nisan: Limon – 43 kat prochloraz (Bulgaristan)

4 Mart: Domates – 11 kat indoxacarb (Hırvatistan)

23 Mayıs: Biber – 35 kat tebufenpyrad (Bulgaristan)

4 Ocak: Nar – 3 kat tau-fluvalinate (Hollanda)

3 Ocak: Asma yaprağı – pestisit kalıntısı (Danimarka)

22 Ocak: Mandalina – 18 kat klorpirifos-metil (Bulgaristan)

11 Mart: Biber – 3 kat permethrin (Bulgaristan)

Avrupa Sınırlarını Geçemeyen Ürünler İç Piyasada mı?

Avrupa tarafından kabul edilmeyen bu ürünlerin Türkiye’de iç piyasaya sürülüp sürülmediği hala belirsizliğini koruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son Aralık 2024’te yaptığı açıklamaya göre, 2021-2023 döneminde Türkiye’de pestisit kalıntı oranının %35 oranında azaldığı açıklanmıştı.

Related Posts

Son dakika… Fed faiz kararını açıkladı – 18 Haziran 2025

Son dakika haberi… ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Fed2in kararı sonrası piyasalarda neler yaşandı? altın ve dolarda son durum ne? İşte detaylar…

Rusya’dan petrol arzına yönelik açıklama

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Orta Doğu’da artan gerginliğin ardından küresel petrol piyasasında arz açığı yaşanmadığını söyledi.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Japonya politika faizini sabit tuttu

Japonya Merkez Bankası (BoJ), piyasa beklentilerine paralel olarak kısa vadeli politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde sabit tuttu. Böylece BoJ, Ocak 2025’te gerçekleştirdiği son faiz artışının ardından faiz oranını değiştirmemiş oldu.

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu.