Çin’de imalat sektörü aktivitesi, Trump’ın tarife artışlarının etkisiyle daralma seyrine girdi

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Gerileyerek 49’a Düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan düşüşle 49’a geriledi.

İki ülke arasındaki tarife anlaşmazlığı, özellikle ihracata dayalı olan Çin imalat sektöründe ekonomik aktivitenin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Ocak ayında 49,1’e düşen endeks, şubat ayında 50,2’ye yükselmiş, mart ayında ise 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme eğilimini yeniden göstermişti.

Yeni Siparişler ve İstihdam Geriledi

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye düşerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49’dan 44,7’ye kadar geriledi.

İstihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düşerken fabrika istihdamında azalma yaşandı. Tarife artışı beklentisiyle ön sevkiyatların artmasıyla sürekli artan tamamlanmış ürün alt endeksi de tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e düştü.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, aktivitedeki düşüşün, son aylarda kaydedilen yükselişin yol açtığı yüksek baz seviyesini ve dış koşullardaki ani değişiklikleri dikkate aldıklarını belirtti.

İmalat Dışı PMI Değerleri

Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e indi. Ocak ayında 50,2 olan endeks, şubatta 50,4’e, martta ise 50,8’e yükselmişti.

İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a düşerken yeni siparişler alt endeksi 43,5’ten 39,6’ya geriledi. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e indi. PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerle ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerle ise azalmayı gösteriyor.

“Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil ticaret ortaklarına yönelik “karşılıklı tarifeler” kapsamında ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Çin’in benzer şekilde karşılık vermesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan tarife restleşmesinde ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 oranında gümrük vergisi uyguladı. Diğer ülkelerdeki ek tarifeler 90 gün ertelenirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe konuldu.

Related Posts

ABD ekonomisi aylık bazda daraldı

ABD’de büyüme rakamları açıklandı. Buna ABD ekonomisi aylık bazda yüzde eksi 0,3 daralırken, yıllık bazda yüzde 37 büyüdü.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun yaptığı Nisan ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 178 liraya, yoksulluk sınırı 79 bin 413 liraya yükseldi. Bu oran ise asgari ücretin neredeyse iki katı oldu

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” tescillendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin 12 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu geliştirdiği yeni buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescillendi.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir