Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri’nde Elektrik Üreten Barajlar Milli Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Türkiye’nin en hızlı akan Çoruh Nehri üzerinde faaliyet gösteren ve ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak adlandırılan Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, işletmeye alındıktan bugüne kadar 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreterek, milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak elektrik üretimine devam eden barajlar, Artvin Valisi Turan Ergün’e göre suyu son damlasına kadar kullanıyor ve her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor.

Çoruh Nehri Doğu Karadeniz Bölgesinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğup, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri, Türkiye’nin en hızlı akan nehri olup, üzerine inşa edilen barajlarla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Barajlar, enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlarken, Çoruh Vadisi’ndeki kot farkı sayesinde aynı su 5 kez elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Toplamda 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreten barajlar, Türkiye ekonomisine yaklaşık 148 milyar TL katkı sağlamıştır.

5 barajın yer aldığı Artvin’den konuşan Vali Ergün, barajların turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, bölgedeki baraj turizmini doğa turizmine katmayı hedeflediklerini söyledi. Yusufeli Barajı’nın 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek 5. barajı olduğunu belirten Vali Ergün, Deriner Barajı’nın da Türkiye’nin en yüksek 2. barajı olduğunu vurgulayarak, bu barajların özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini aktardı. Deriner Barajı’nda bulunan baraj müzesi ve barajlar hakkındaki teknik bilgilerin yer aldığı gösterimlerle turistlere bilgi verildiğini belirtti.

Related Posts

Aydın’da İstihdam Kurulu Toplantısı Gerçekleşti

Aydın’da istihdam verileri görüşüldü, 87 bin 774 kayıtlı işgücü ve 22 bin iş arama başvurusu kaydedildi.

Kilis’te Boz Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Kilis’te çiftçiler boz Antep fıstığı hasadına başladı; rekoltede düşüş bekleniyor.

TÜİK yargılanmaya istinafta itiraz etti

Enflasyonu düşük gösterdiği, düşük ücret zamlarına yol açtığı iddiasıyla Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) karşı açılan “asılsız veri” konulu dava istinaf incelemesindeyken TÜİK’in de istinafa başvurduğu öğrenildi.

Altın mı gümüş mü almalı? Kasım ayını işaret eden İslam Memiş’ten kritik yorum

Altın, yüzyıllardır yatırımcılar için en güvenilir varlık olarak kabul ediliyor. Jeopolitik krizler, savaşlar ve enflasyon endişeleri gibi faktörler altına olan talebi canlı tutuyor. Ancak son dönemdeki dalgalı seyir ve belirli direnç noktalarını …

ABD Rus petrolü alan ülkeleri uyardı: Yüzde 100 ek vergi yolda

ABD’den ikinci vergi tehdidi geldi. Hazine Bakanı Scott Bessent, Rusya’dan petrol ithal eden ülkelerin yüzde 100’e kadar ikinci gümrük vergisine tabi tutulacağını söyledi.

Trump, Powell’ı 6 ayda 23 kez eleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump, son 6 ayda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı 23 kez eleştirirken piyasalarda sınırlı etki yarattı.