Faizin pas geçilmesi piyasayı nasıl etkiler?

Haziran ayının son haftasındayız. Bu haftaya TCMB’nin faiz kararı damga vuracak. Piyasa, TCMB’nin haziranı da pas geçmesini bekliyor. Peki, faizin pas geçilmesi piyasaları nasıl etkileyecek?

Yılın ilk yarısı tamamlanırken gözler yine Merkez Bankası’nda. 27 Haziran’da gerçekleşecek faiz toplantısı bekleniyor. Bu toplantıda TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutması öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması halinde politika faizi son 3 aydır yüzde 50 ile zirvede kalmış olacak. Bu durum, alternatif piyasalarda yatay seyrin sürmesine yol açacak.

Geçtiğimiz yılın temmuz ve ağustos ayı enflasyonu sırayla yüzde 9,49 ve yüzde 9,09 seviyelerinde gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 3-4 seviyelerinde gelmesi yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyri beraberinde getirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta, “Yılın son çeyreğini bekleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde inşallah bunlar tam manasıyla görünecek. Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız. Nitekim ekonomide dengelenmeye yönelik politikalar meyvelerini veriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın söyleminden son çeyrekte enflasyon ve faizde daha olumlu bir seyir beklendiğini anlıyoruz. Genel beklenti faizin yüksek seyrini koruması yönünde. Bununla birlikte TCMB’nin, enflasyonun gerilemesine bağlı olarak kontrollü şekilde adım atması şaşırtıcı olmayacak. Böylesi bir durum hisse senetleri piyasasının da hareketli olacağı bir dönem olacaktır.

Borsada umutlar son çeyrekte

Borsadaki beklentilere bakıldığında vergi tartışmaları sonrasında yukarı hareketlenme yaşansa da yabancıların satışları piyasalardaki yukarı hareketin ivmesini zayıflatıyor. Şirketlerin bilançolarının yatırımcı beklentilerini karşılamaması, hisse senetlerinde satışları artıran unsurlardan biri olarak öne çıktı. BIST 100 Endeksi 10.771 seviyesinde. Haftalık bazda yüzde 2,87 ve yılbaşından bu yana yüzde 44,19 yükseldi.

Büyüme tahmini yükseldi

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalara Nvidia’nın Microsoft’u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında zirveye yerleşmesi damga vururken, Türkiye’de ise gündemde Fitch’in büyüme tahminini yukarı yönlü revize etmesi ve yükselen rezervler vardı.

Fitch, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,8’den yüzde 3,5’e çıkardı. Kuruluş, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini ise bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya yükseltti. Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net rezervleri 14 Haziran haftası itibariyle 11,4 milyar dolara yükseldi.

24-28 Haziran haftasında öne çıkacak gelişmeler

■ 24-28 Haziran 2024 haftası, ekonomik ve finansal göstergelerin yoğun olduğu bir dönemi kapsıyor. Hafta Türkiye’de sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı ile başlarken, Almanya’da IFO İş İklimi Endeksi ve Arjantin’de GSYH verileri açıklanacak.

■ Salı günü Türkiye’de konut fiyat endeksi ve yabancı turist sayısı, ABD’de ise S&P/CS konut fiyat endeksi ve Conference Board tüketici güveni izlenecek.

■ Çarşamba günü Almanya’da GFK tüketici güven endeksi ve ABD’de yeni konut satışları açıklanacak.

■ Perşembe günü Türkiye’de ekonomik güven endeksi, yıllık sanayi ürün istatistikleri, faiz kararı ve haftalık yabancı işlemleri, Euro Bölgesi’nde ise tüketici ve ekonomik güven endeksleri dikkat çekecek. ABD’de çekirdek dayanıklı mal siparişleri, GSYH ve askıdaki konut satışları takip edilecek.

■ Cuma günü Japonya’da Tokyo çekirdek TÜFE ve sanayi üretimi, İngiltere’de GSYH, Almanya’da perakende satışlar ve işsizlik oranı, Türkiye’de dış ticaret ve hizmet ÜFE istatistikleri, Euro Bölgesi’nde enflasyon beklentileri ve ABD’de çekirdek PCE ile Michigan enflasyon beklentileri açıklanacak.

7 sektör politika faizinin üzerinde kazandırdı

Borsada yedi sektör politika faizinin üzerinde kazandırdı. Yılbaşından bu yana performanslara baktığımızda borsadaki 24 sektörden sadece 7’si yüzde 50 olan politika faizinin üzerinde performans sergiledi.

BIST endekslerinin performanslarına göre en dikkat çekici yükseliş sigorta sektöründe gerçekleşti. BIST Sigorta Endeksi yüzde 103 artışla yılbaşından bu yana en yüksek çıkışı sergiledi. BIST İletişim Endeksi yüzde 84 artış kaydederken, BIST Banka Endeksi yüzde 78 artış gösterdi. Yılbaşından bu yana BIST Ticaret yüzde 65, BIST Bilişim yüzde 59, BIST Turizm yüzde 54 ve BIST Teknoloji yüzde 50 getiri sağladı. Bu veriler, sigorta, iletişim ve banka sektörlerinin son altı aylık getirilerde öne çıktığını gösteriyor.

Gram altın 2.504 TL

Gram altın, alış 2.482 TL, satış 2.504 TL. Geçen hafta gram altının satış değeri 2.446 TL idi. Altında 58 TL yükseliş gerçekleşti. Dolar/TL kuru ise 33 liraya yaklaştı. Bu hafta dolar yüzde 0,45 değer kazanarak 32,8330 liraya çıkarken, euro yüzde 0,60 artışla 35,1160 liraya yükseldi. Gram altında ara ara geri çekilmeler yaşansa da uzun vadede yükseliş eğilimi devam edecektir.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir