Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Gurme Tuzlar Yemeklerde Fark Yaratıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde üretilen 50 farklı tuzu inceledi. Ercoşkun, gurme tuzların yeni bir trend haline geldiğini belirtiyor.

Ercoşkun’un tuz uzmanı olarak yaptığı açıklamaya göre, gurme tuzlar sadece lezzet değil, aynı zamanda dokunuş, görsellik ve aroma arayanların tercihi haline geldi. Bu özel tuzlar klasik tuzun ötesine geçerek sofralarda fark yaratıyor.

Gurme tuzlar; deniz, kaya, flake, aromalı ve mineral zengini tuzları kapsayan özel bir grup oluşturuyor. Bu tuzlar yemeklere sadece tuzluluk değil; tat derinliği, görsel cazibe ve doku kazandırıyor.

Ercoşkun’un belirttiğine göre, gurme tuzlar içerdikleri eser minerallerle lezzeti tabakalaştırır. Ayrıca kristal boyutu ve yapısı yemeğin tadını daha uzun ve zengin hissettiriyor.

50 farklı tuzu laboratuvar ortamında incelediğini söyleyen Ercoşkun, Fransız Fleur de Sel, Guerande, Maldon, Himalaya, Çankırı, Kala Namak gibi tuzlardan örnekler veriyor.

Gurme tuzlarının kilosunun 4 bin 700 TL’ye kadar çıktığını belirten Ercoşkun, Guerande ve Maldon tuzunun dünyanın en pahalı tuzları olduğunu ifade ediyor.

Ercoşkun, gurme tuzların yemek piştikten sonra üzerine eklendiğini ve renk, koku gibi özellikler taşıdığını vurgulayarak, çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.

Yemek yapımında kullanılan gurme tuzlarının farklı tatlar oluşturduğunu belirten Ercoşkun, Türkiye’de de benzer tuzların bulunduğunu ve bunların yüksek mineralli olduğunu söylüyor.

Ercoşkun’un açıklamalarına göre, gurme tuzları yemeklerin bitirme tuzu olarak kullanılıyor ve yemeğin görüntüsü ve tadını oluşturuyor. Ağızda yavaş eriyen kalın ve gevrek kristalleriyle yemeğe estetik ve tat katıyor.

Çankırı tuzunun özelliklerinden de bahseden Ercoşkun, tuzun saf yapısına ve mikroplastik içermemesine dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli olan Çankırı tuzlarını tercih etmenin önemine değiniyor. – BURSA

Related Posts

Merkez Bankası borcunu ödeyemeyene tavsiye verdi: Borçlar katlandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “herkes için ekonomi” sitesi üzerinden “Yapılandırma nedir?” başlıklı yeni bir video yayımladı. Banka, borcunu ödemekte zorlananlara daha uzun vadeli kredi alıp borcunu daha kolay ödenebileceğine yönelik bilgi paylaşırken ödenecek toplam paranın ne kadar arttığınaysa değinmedi. Yapılandırma sonunda borçlar katlandı.

Borcunu yapılandırmak isteyenler dikkat: TCMB paylaştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair bilgilendirme içeriğini bir video aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Videoda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK …

İliç’te Toprak Kayması Maden Kapattı

Erzincan İliç’teki toprak kayması sonrası maden kapandı, bölge ekonomisi ve istihdam etkilendi.

Yunusemre Belediyespor’un Yüzücüleri Balıkesir’de Başarıya İmza Attı

Yunusemre Belediyespor’un yüzücüleri, Balıkesir’deki Sporcu Eğitim Merkezi Seçme Yarışları’nda önemli dereceler elde etti. Irmak Pekkarakaş, 800 metre serbestte Türkiye üçüncüsü olurken, diğer sporcular da çeşitli sıralamalarla dikkat çekti.

Yaz aylarının belasına karşı harekete geçildi! Saniyede 30 tanesini yok ediyor

Çinli bir mühendis, yapay zeka destekli lazerle çalışan “Foton Matrisi” adlı taşınabilir cihazıyla sivrisinekleri uçuş sırasında avlayan sistem geliştirdi. İklim değişikliğiyle hızla yayılan zararlılara karşı geliştirilen bu cihaz, prototip …

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar: Yüzde 50’ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin önemli bir değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, fondan yapılacak harcamaların sınırını belirleyen oran 2025 yılı için yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.