İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Türkiye’de Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verilerine Göre Ekonomik Durum

Türkiye’de hala milyonlarca vatandaş, asgari ücretle geçim mücadelesi veriyor. Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları, bu ekonomik zorlukların boyutlarını gözler önüne seriyor.

Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereken harcamalar enflasyon nedeniyle ciddi şekilde arttı. Açlık sınırı Nisan ayında önceki aya göre 452 lira artarak 26.178 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 1.182 lira artarak 79.413 liraya ulaştı.

Gıda, barınma ve ulaştırma gibi temel ihtiyaç kalemlerinde keskin fiyat artışları yaşanırken son bir yılda açlık sınırında 6.288 lira, yoksulluk sınırında ise 21.208 liralık bir artış gerçekleşti.

Asgari Ücrete Açlık Sınırı Yeterince Yetmiyor

2025 yılı için belirlenen asgari ücret, Nisan verilerine göre açlık sınırının altında kaldı. Ailede iki kişinin asgari ücretle çalıştığı durumda bile toplam gelir yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Aynı şekilde en düşük emekli aylığı da dört kişilik bir ailenin sadece 16 günlük gıda ihtiyacını karşılayabiliyor.

Gıda ve Gıda Dışı Harcamalar Artış Gösterdi

Market verilerine dayanarak yapılan araştırma, gıda ve diğer harcama kalemlerindeki artışı gözler önüne seriyor. Et, balık ve yumurta için aylık harcama tutarı 7.920 lira, süt ve süt ürünleri için 5.297 lira, sebze ve meyve için ise 6.244 lira olarak belirlendi. Ekmek, un ve makarna gibi temel ürünler için gereken aylık harcama ise 2.172 lira olarak hesaplandı.

Barınma giderleri ortalama 14.765 liraya yükselirken, ulaştırma için 14.575 lira, ev eşyaları için ise 6.497 lira harcanıyor. Sağlık, haberleşme, eğitim ve diğer harcama kalemlerinde de artışlar yaşanıyor.

KAMU-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, bireylerin günlük kalori ihtiyacına göre açlık sınırı yetişkin bir erkek için 7.643 lira, yetişkin bir kadın için 6.000 lira, genç bir birey için 8.178 lira ve çocuklar için 4.357 lira olarak hesaplandı.

Yoksulluk Sınırındaki Artış Dikkat Çekiyor

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi için gerekli harcama tutarı Nisan 2025 itibarıyla 79.413 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırındaki artış bir yılda 21.208 lirayı bulurken son bir ayda 1.183 lira, yılbaşından bu yana ise 8.365 lira artarak yükseldi.

Related Posts

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” tescillendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin 12 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu geliştirdiği yeni buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescillendi.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Güçlü kadın için 200 milyon euro fon

“Dünyayı harekete geçiren güzelliği oluşturmak” vizyonuyla sosyal ve çevresel ihtiyaçlara yanıt veren L’Oréal Grup, bu kapsamda kurduğu 200 milyon euroluk fonlarla, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık konularında küresel çapta farkındalık oluşturmaya devam ediyor.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir