Kilis’te Boz Antep Fıstığı Hasadı Başladı
Kilis’te boz Antep fıstığının hasadı başladı. Türkiye’nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te, çiftçiler sabah ve akşam saatlerinde serin havalarda dallardaki fıstıkları topluyor.
Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis’te 77 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon 200 bin fıstık ağacının bulunduğunu belirtti. Kilis’in ülkedeki fıstık üretiminde 6. sırada olduğunu vurgulayan Küçük, “İlimizde boz fıstık olarak da bilinen ve başta baklava olmak üzere tatlılarda kullanılan, tam olgunlaşmamış erken fıstık hasadına başlandı. Boz fıstık lezzet, renk ve aromasıyla tatlı yapımında önemli bir rol oynamaktadır. Hasadın 1 ila 3 hafta devam etmesi bekleniyor.” dedi.
Çerezlik Antep fıstığının hasadının ise yaklaşık 1 ay sonra başlayacağını aktaran Küçük, “Bu yıl bölgede yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle rekolte düşüşü beklenmektedir. Bu durum, tarım sigortasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Devletimiz, tarım sigortasında yüzde 70’e varan destekler sağlayarak çiftçilerimizin risklere karşı korunmasını sağlamaktadır. Bu zorlu dönemde çiftçilerimize bereketli bir sezon geçmesini diliyoruz.” şeklinde konuştu.
Çiftçi Mehmet Canbakış, 20 dönümlük arazisinden yaklaşık 2 ton fıstık rekoltesi beklediğini açıkladı. “Boz fıstık hasadı başladı” diyen Canbakış, geçen yıla göre kuraklık nedeniyle rekoltenin düştüğünü ancak yine de memnun olduklarını belirtti. Boz fıstığın baklava yapımında kullanılan bir tür olduğunu belirten Canbakış, “Hasadın tüm çiftçi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.