Milli uydu Fergani FGN-100-d1 uzayda! Günde 15 kez dünya turu atacak

Fergani Uzay Tarafından Geliştirilen Milli Uydu Uzaya Fırlatıldı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın kurduğu Fergani Uzay, milli olarak geliştirdiği FGN-100-d1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattı. 14 Ocak 2025 akşamı TSİ 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydunun, Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin önemli bir adımı olduğu belirtildi.

Uzayda Göreve Başladı

Türkiye’nin özel bir firması tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1 uydusu, Transporter-12 göreviyle uzaya taşındı. Uydunun yaklaşık 62 dakika sonra TSİ 23.11’de başarılı bir şekilde yörüngesine yerleşti ve telemetri verileri ileterek görevine başladı.

“İlk Uydu Yörüngeye Oturtuldu”

Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun yolculuğunu Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip ettiklerini ve uydunun başarılı bir şekilde göreve başladığını belirtti. Bayraktar, “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Uydularımız alçak yörünge konstelasyonundaki takım uyduları olarak hizmet verecek” dedi.

“Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemimizi Geliştireceğiz”

Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak küresel konumlama sisteminin geliştirileceğini açıkladı. Ayrıca, 50 tonluk fırlatma aracının da geliştirme çalışmalarına devam edileceği belirtildi.

Günde 15 Kez Dünya Turu Atacak

Fergani mühendislerinin milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, bir günde 15 kez dünya turu atacak şekilde irtifa almış durumda.

Türkiye’nin Uzay Yolculuğunu Destekleyecek

FGN-100-d1 uydusu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test etmeye devam ediyor. Proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Related Posts

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu.

SGK uzmanı uyardı: O emekliler daha düşük maaş alacak!

Memur sayısı kaç? Emekli maaşları neden düşük? 2008 sonrası memurları neler bekliyor? Hak kayıpları nelerdir? Hangi emekliler daha düşük maaş alacak? SGK uzmanı uyardı. İşte ayrıntılar…

Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Tarımsal üretimine büyük darbe vuran ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kayıtlara geçen zirai don felaketi Meclis’te masaya yatırıldı. Meslek odaları, uzman ve yetiştiricileri dinleyen TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu alınacak tedbirleri …

6 ayda üretilen yumurta miktarı belli oldu!

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünün nisan ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi verilerine göre, nisanda tavuk eti üretimi 237 bin 567 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,55 milyar adet olarak gerçekleşti. Nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (14 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinde basit getiri yüzde 39,76, bileşik getiri ise yüzde 43,71 seviyesinde oluştu. Uluslararası piyasalarda saat 13.00 …

10 yılın lideri hamsi oldu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.