Nil Nehri’nde firavunları resmeden kaya oymaları bulundu

Nil Nehri’nde keşif çalışması yapan araştırmacılar Antik Mısır firavunlarını resmeden kaya oymaları buldu. Asvan yakınında yapılan keşifte hiyerogliflere de rastlandı.

Yapımına 1960’da başlanan Asvan Barajı, Antik Mısır dönemine ait bazı arkeolojik alanların sular altında kalmasına yol açmıştı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) mümkün olduğu kadar çok sayıda tarihi eseri bölgeden çıkarmaya çalışmıştı.

Yoğun çabalara rağmen eserlerin çoğu zamanında taşınamamıştı fakat yeni bulgular sanılandan daha fazla arkeolojik kalıntının kurtulduğunu gösteriyor.

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada Mısırlı ve Fransız arkeologlardan oluşan bir ekibin su altında çeşitli kaya oymaları ve yazıtlar keşfettiğini duyurdu.

Yeni bulunan kaya oymaları arasında III. Amenhotep, IV. Thutmose, II. Psamtik ve Hofra gibi firavunların tasvirleri yer alıyor. Bunlardan ilk ikisi MÖ 1400 – MÖ 1352, diğer ikisiyse MÖ 595 – MÖ 570 civarında hüküm sürmüştü.

Açıklamada oyma ve hiyerogliflerin iyi korunduğu belirtilirken, yazıtların içeriğine dair detay verilmedi.

Araştırmacılar halihazırda su altındaki eserlerin görüntülerini detaylıca kaydetmeyi amaçlarken, bundan sonraki dalışlarda daha fazla kalıntı bulunması bekleniyor.

Çalışmada yer almayan uzmanlar, bulgular ilgi çekici olsa da ne kadar önem arz ettiklerini anlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Antik Mısır döneminde ülkenin güney sınırına yakın bir yerde bulunan Asvan, konumuyla önem taşıyordu. Ticaret rotası üstünde yer alan kent, askeri üs görevi de görüyordu.

Asvan, Ebu Simbel gibi tapınaklara ev sahipliği yaparken II. Ramses’in, her biri 21 metreye varan 4 devasa heykeli de burada yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir