Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

Türkiye İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor, İSO Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verilerine göre, Haziran 2025’te sektör 46,7 seviyesine gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine ulaştı. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, sektörde daralma sinyallerini güçlendiriyor.

İSO Türkiye İmalat PMI anketi, ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Haziran ayında manşet PMI, Mayıs ayındaki 47,2 seviyesinden 46,7’ye düşerek sektördeki faaliyet koşullarındaki bozulmanın Nisan 2024’ten beri kesintisiz devam ettiğini gösterdi.

Talepte yaşanan zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde azalma yaşandı. Bu durum, sektördeki düşüş trendinin sürdüğünü gösteriyor. Yeni ihracat siparişlerindeki daralma ise sektörün önümüzdeki dönemde zorluklarla karşılaşabileceğine işaret ediyor. Yeni siparişlerin düşük kalması nedeniyle üretim hacmi, Haziran ayı itibariyle geçen yılın Ekim ayından bu yana en yüksek oranda geriledi.

İstihdam ve Satın Almada Gözlemlenen Düşüş

Üretimdeki daralmanın yanı sıra, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de azalma hız kazandı. Sektörde istihdam kaybının son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştığı ve satın alma faaliyetlerinin Eylül 2024’ten beri en sert şekilde gerilediği açıklandı.

Girdi stoklarında azalma yaşanırken, nihai ürün stoklarında Haziran ayında son üç ayın ilk artışı gözlendi. Girdi maliyetleri ise enflasyonist baskılarla hafif bir artış gösterdi. Lira’daki değer kaybı ve İran’daki gelişmeler, girdi fiyatlarındaki artışın temel sebepleri olarak gösteriliyor. Ancak, talepteki zayıflık nedeniyle firma satış fiyatlarını artırmada sınırlı kaldı. Tedarikçilerin teslimat sürelerindeki artış ise ham madde yetersizliklerine bağlanıyor.

Sektörel PMI Raporu ile İlgili Detaylar

İSO’nun Sektörel PMI raporu, Haziran’da takip edilen 10 sektörde üretimde azalış olduğunu gösterdi. Giyim, deri ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünleri sektörlerinde üretimde yeniden düşüş yaşandı.

Yeni siparişlerde bazı iyileşme belirtileri gözlemlendi. Makine ve metal ürünleri sektörü, yeni siparişlerde sınırlı bir artış yaşayarak genel trendden pozitif şekilde ayrıldı. Yeni ihracat siparişleri dört sektörde toparlanırken, makine ve metal ürünleri sektöründe son bir yılın en yüksek büyüme hızı kaydedildi.

İstihdamda Sınırlı Artış Gözlendi

Haziran ayında, ana metal sanayii ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörleri hariç diğer tüm sektörlerde istihdam azaldı. Makine ve metal ürünleri sektöründe personel sayısındaki düşüş Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu sektör aynı zamanda girdi maliyetlerinde de en keskin artışları yaşadı.

Girdi maliyetlerindeki artışın belirgin olmasına rağmen, en düşük fiyat artışı giyim ve deri ürünleri sektöründe gözlendi. Tekstil dışındaki sektörler ürün fiyatlarını artırırken, çoğunda enflasyon geçen aya göre geriledi. Ana metallerde fiyat artışları ise en hızlı seviyeye ulaştı.

Tedarik sürelerinde yaşanan aksaklıkların arttığı Haziran ayında, Mayıs ayında kısalan teslimat süreleri yalnızca iki sektörde kısaldı. Bu durum, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara işaret ediyor.

Related Posts

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.” dedi.

Son dakika! Emekli maaşlarına düzenleme yapılacak

Hükümet 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını açıkladı.

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

Karpuzu tarlada kalan çiftçi: Bir daha karpuz ekmeyeceğim

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını söyleyerek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz, çiftçiliği bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Dev indirim sonrası tabelalar bir kez daha değişiyor: Motorine zam geliyor

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına zam yapılması bekleniyor. Fiyatları 1.14 lira artacak.