Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan Sokmalarında Doğru Davranış Hayat Kurtarır

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakasının bildirildiğini belirtti. Yılanların çoğunun zehirli olmadığını ifade eden Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin kırsal alanlarında görüldüğünü söyledi.

Aygün, Ordu’da özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin arttığı dönemlerde engerek türü yılanların sebep olduğu yılan sokması vakalarının görüldüğüne dikkat çekerek, belirtiler hakkında şu bilgileri verdi:

  • Sokulan bölgede şiddetli ağrı, şişlik, morarma
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik
  • Nadir durumlarda bilinç değişikliği, tansiyon düşüklüğü

Yılan sokması durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Aygün, panik yapmadan hemen 112 aranması gerektiğini ve hastanın mümkün olduğunca az hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması, şişmeyi engellemek için takıların çıkarılması ve soğuk uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, “Unutmayın yılanlar da bizden korkar. Onların alanına saygı duyarsak, tehlikeden uzak dururuz. Bir yılan sokması yaşarsak bilinçli ve sakin davranmak hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aygün, panzehrin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ağırlaştığında verilmesi gerektiğini belirterek, gereksiz panzehir kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı. Tedavi kararının mutlaka bir doktor tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AA)

Related Posts

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.